Přestaňte svůj odpadkový koš plnit potravinami!

Neudržitelným syndromem dnešní doby je plýtvání. Čím se máme líp, tím více plýtváme. Průměrný Čech ročně vyhodí dle iRozhlas.cz 94 kilogramů jídla.cz. Také už toho máte dost? Máme pár snadných tipů, díky kterým budete méně plýtvat, budete šetrnější k přírodě a budete mít ze sebe dobrý pocit.

Udělejme si jasno v pojmech

V koši často končí naprosto nezávadné potraviny, protože lidé nerozumí údajům o datu spotřeby.„Spotřebujte do“ se používá u potravin, které snadno podléhají zkáze. Musí být proto rychle spotřebovány, jinak mohou znamenat zdravotní riziko. Například mléčné výrobky, chlazené maso, ryby nebo výrobky studené kuchyně. Označení minimální trvanlivosti pak nesou produkty, které se rychle nekazí. I po uplynutí uvedeného data je potravina zpravidla vhodná ke konzumaci, ale výrobce již však negarantuje její plnou výživovou a chuťovou kvalitu. Příkladem mohou být sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje či konzervy. Často je můžete bez obav konzumovat i delší dobu od uvedeného data.

Než tedy hodíte do koše pytlík rýže, který má prošlé datum minimální trvanlivosti, zkuste ji nejprve uvařit. Ale i u ostatních „prošlých“ produktů jim před vyhozením zkuste dát šanci – ochutnejte, očichejte a prozkoumejte – a možná zjistíte, že datum na obalu vlastně nic moc neznamená.

Nakupujte častěji a menší množství

Většina z nás má podobný zvyk – jednou za týden udělat obří nákup. Ještě přesně nevíte, co budete vařit, ale říkáte si, že z nakoupených potravin určitě něco vymyslíte. Pak po týdnu vyházíte do koše prošlé sýry, jogurty a šunky, které jste jaksi nestihli spotřebovat.

Řešení jsou dvě – buď si připravte na týden dopředu nápady na to, co budete vařit a nakupte pouze to, z čeho skutečně budete vařit, nebo choďte na nákupy častěji a kupujte toho méně. Uvidíte, že to chce jen trochu cviku!

Tip:  Asi netřeba podotýkat, že si domů s nákupem není třeba přinést také hromadu zbytečného jednorázového plastu. Stačí s sebou mít vlastní ekologické sáčky a tašky na potraviny.

Naučte se potraviny správně skladovat

V koši často končí potraviny, které se zkazily kvůli nesprávnému skladování. Ruku na srdce, víte, jaká teplota je ve vaší lednici? Že se v jednotlivých policích a přihrádkách různí? Tušíte, v jaké oddíle se kterým potravinám daří nejlépe? Které do lednice patří a které tam naopak nemají co dělat?

Tip: Přečtěte si průvodce Jak správně nakupovat a skladovat potraviny od organizace zachranjidlo.cz.

Co když neodhadnete množství?

Znáte to – u stolu sedíte dva, ale v hrnci zbyly ještě aspoň čtyři porce guláše. Málokdo umí vařit správné množství jídla pro daný počet strávníků, a tak nám v hrncích často přebývá spousta jídla. To, co nezvládnete dojíst ani druhý den často končí v záchodě. A to je škoda!

Hotové jídlo nevyhazujte, ale pozvěte kamarády, podělte se se sousedem, nebo si udělejte zásobu v mrazáku.